Alt det ved siden af.... om den kunstneriske proces

Alt det ved siden af ....................

Ofte er vi meget målrettet med vores liv. Hvad skal jeg i næste uge, imorgen, idag... Hvad skal jeg arbejde med på mit arbejde, hvad er næste projekt, hvor skal jeg hen etc.?  

Vi er oplært i at have mål helt fra små - i skolen, i hjemmet etc. Og det er jo også godt for vores evne til at producere eller udføre noget.    

Problemet er bare at vi ofte ikke ser meget andet end det vi skal nå. De små ting eller øjeblikket kan tit blive overdøvet af alle planerne, fordi vi skal nå noget, og at det kan gå hen og blive et mål i sig selv.

Men hvad med det spontane møde, det nærværende øjeblik med en ting vi finder på gaden, det smukke ukrudt i tagrenden eller bare det at kunne lade sig overraske. Er det ikke der vi møder noget større eller stort? Er det ikke der vi for alvor kan mærke at vi eksisterer og at der er en følelse bag?

DSC_0118.jpg

Kunsten og kreativiteten kan være et spor, hvor vi kan vende tilbage til øjeblikket. Ved at arbejde med inspirationen og det at glemme tiden (flow) kommer betydningen af øjeblikket mere i fokus og på andre måder end det tillærte. I kunstens proces er det ofte det ved siden af det egentlige,  der viser sig at have et potentiale. Det er i det åbne og spontane, hvor de små ting kan blive aktualiseret på ny og alt det "ubetydelige" kan få mening. På den måde kan "øjeblikket" dannes på ny, som børn der oplever et landskab første gang.  Kunsten kan lære os at det er nuancerne, der skaber sproget udadtil, men også indadtil. At det er de små bitte ting og evnen til at sætte pris på det, som skaber de store oplevelser i livet.

Kunsten og det undersøgende har det potentiale,  at det kan hive det abstrakte (helikopterblikket) ind over en situation eller en tilstand. Ofte oplever vi det når vi går til udstillinger. Vi ser et maleri eller et andet kunstnerisk udtryk, som fortæller os noget om en situation eller en følelse vi genkender. Lige pludselig kan vi forstå noget vi har undret os over længe eller måske kommer vi videre med nogle tanker eller følelser, som længe har rumsteret indeni.

Det er samme parameter den kunstneriske og kreative proces arbejder efter, bare i et længere tidsrum og i mere koncentreret form. Derfor har kunsten og kreativiteten et transformerende potentiale. Den kan skabe den sammenhæng og ro i det indre og ydre kaos, der kan køre rundt, når vi har alt for travlt og glemmer os selv, den anden

eller måske det vigtigste

øjeblikket